zaterdag 27 november 2010

Aussie 3: van Darwin tot Airlie Beach

Héééééy,

We zijn weer twee weekjes verder. Vliegt de tijd bij jullie ook zo?! Australië maakt zich ondertussen al helemaal klaar voor de feestdagen. Overal kerstbomen, kerstmannen en in de supermarkt op de achtergrond wat kerstmuziek! hahahaha...voor ons heel raar, alsof het niet klopt! Kerst in de zomer?! Bij jullie is het waarschijnlijk nog chocolade mannekes à volenté (njammieeeeee), jammer dat ze deze lieve man hier niet kennen. Ondertussen zijn we gestrand in het oosten van Australië, The Sunshine State. Sunshine krijgen we hier te zien, al was te regen de voorbije dagen wel talrijker aanwezig. Gelukkig blijven de temperaturen aangenaam.

Waar waren we gebleven..... we hebben onze trip verder gezet in Darwin. Tot hiertoe hebben we nog geen krokodillen in het wild kunnen spotten, tijd dus om deze salties toch eens van dichtbij te bekijken. In de crocosaurus cove zitten enkele van deze lieverds. Van de "nog schattige" kleintjes tot de gevaarlijk groten. Deze willen we precies toch liever niet in het wild zien.


Na Darwin terug tijd om the outback in te trekken richting de oostkust. 3 dagen rijden van 's morgens tot 's avonds (rijden, tanken, rijden, rijden, eten, rijden, road train voorbij knallen, rijden, tanken,enz.) en dat zonder radio... onze zangtalenten kwamen boven :-) Allebij heel blij dat we na zoveel kilometers aankwamen aan onze eerste bestemming aan the east coast, Townsville. Onze handdoeken neergelegd en dan.... chillen @ the beach! Zalig om van het zonnetje te genieten en voor de eerste keer te plonzen in de Australische zee. Gelukkig worden er grote netten geplaatst in de zee, waardoor zwemmen mogelijk is zonder jellyfishes (die nu talrijk aanwezig zijn) en haaien. Paluma national park zorgde voor meer waterpret. Ons eerste national park in the wet tropics world heritage area. (en neem die "wet" maar héél letterlijk!) Little cristal creek zorgde voor een eerste plonsje voor Thomas. Het water was niet bepaald zo warm, maar een korte afkoeling is hier altijd wel leuk. Daarna richting Big cristal creek waar we niet alleen waren. Vissen in alle grotes en schilpadden waren ook van de partij. Als laatste stop the rockslides. Glijbanen van, tussen en op rotsen, cool toch?! Deze keer waagde ik me als fotografe en mocht Thomas de glijbanen eens uitproberen. Gelukkig geen blauwe plekken of breuken, hihi!




Jullie hebben op onze blog al heel wat watervallen kunnen bewonderen, maar onder het moto "geen één waterval is hetzelfde" trokken we naar the Wallaman Falls, die met z'n bijna 300 meter de hoogste is van Australië. Deze keer geen plosje bij de basis vande waterval maar wel op afstand deze indrukwekkende falls bewonderen.

Daarna volgde een topdag voor mij. Gestart in een nature park met het voeden van van rock-wallabies. Voor het eerst deze diertjes van zo dichtbij gezien. Zelfs moeders met hun kleintjes in hun buidel. Zooooooo..... schattig!! Weer iets om mee naar huis te nemen ;-). Daarna richting Kuranda, waar ik in the Kuranda koala gardens dan eindelijk een Koala mocht knuffelen. Een super zacht en lief diertje. Niet alleen de koalas waren aanwezig, ook springende kangoeroes lieten zich maar al te graag zien en aaien. (Bart, speciaal voor jou deze foto!) Na al dat geknuffel met deze diertjes tijd om richting Cairns te rijden.


Cairns bracht ons niet al te veel zon, waardoor een bezoekje aan de locale cinema volgde. Eens iets anders hé.... om 10 uur 's morgens met een grote zak popcorn naar de Sorcerers Apprenice kijken in Australië. Just like home, alleen zonder onze vaste cinemamaatjes dan! Toch wat verder het zonnetje opzoeken op the Nothern Beaches en Port Douglas waar we enkele leuke, rustige strandjes hebben gedaan. Een klein beetje de Australische zon onderschat, resultaat: rode billekes ;-). Onderweg naar Airlie beach reden we door Bowen, the mango capital van Aussie. Lekkere mango's overal, al was die grootste toch het lekkerst!

Volgende week wachten er leuke avonturen op ons, al verklappen we nog niets :-) Dat lezen jullie binnenkort dan wel! Ondertussen staat het filmpje van bush Liesje er op!

Dikke zoen,

Liesje en Thomas

XXX

zaterdag 13 november 2010

Aussie 2: van Adelaide tot Darwin

G'day mates,

HOT HOT HOT, zo kunnen we de voorbije weken in the outback omschrijven. Gelukkig dat er "marcellekes" en "hotpants" bestaan, hihi! Na veel kilometers rijden en het drinken van liters water, zijn we aangekomen in het meest noordelijke punt van onze reis, Darwin.

Net voor Adelaide even gestopt bij een strawberry farm om onze eigen aardbeitjes te plukken. Na heel veel geproef toch een selectie kunnen maken om enkele mee te nemen als verfrissend tussendoortje.

Een korte stop in Adelaide zelf waar we het er toch op waagden even een museum binnen te wandelen (jaja, jullie lezen dit goed!). Onze auto goed aangevuld met nieuwe olie, koelvloeistof, water en makkelijik te bereiden maaltijden. Helemaal klaar voor the outback, laat de vele kilomters rijden maar komen.


Om toch nog even te testen of onze auto wel klaar is voor the outback maakten we een kleine omweg langs de Flinders Ranges National Park. Vooral wandelen en wildlife spotten stonden op ons programma. Veel hagedissen in alle formaten, kangoeroes en wallibies gezien! Ook de, toch wel eerder zeldzame yellow-footed rock wallibie, die slechts op 2 plaatsen voorkomt in Aussie, liet zich heel erg graag zien. Great succes! Onze "falcon" is klaar voor the outback!!




Eens in the outback aangekomen was Cooper Peddy onze eerste stop, een opal mining village, waar mensen nog echt onder de grond leven en werken. Heel erg raar om te zien eigenlijk, maar wel aangenaam fris daarbinnen!Een bezoekje aan een oude mijn, waar het door alle kleine gangetjes vooral opletten was voor je hoofd. Ook een kort stop aan een ondergrondse kerk was de moeite. Tijd om te rusten en een slaapplek te zoeken. Niet al te veel keuze, dan maar op een ruststop langs de weg. Veel verkeer is er niet, behalve af en toe een road train die met veel kabaal voorbij komt gereden. Wanneer de zon hier onder gaat, zijn eindelijk de vliegen weg maar komen de "mossies" boven. Deze keer hadden ze de weg gevonden naar.......onze auto. BzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZzzzz.... was het enige wat we hoorden, niet moeilijk als er meer dan 30 muggen binnen zitten. Na meer dan een uur jagen achter deze beestjes eindelijk tijd om te gaan slapen! Onze dagen beginnen hier steeds vrij vroeg, aangezien de zon heel vroeg opkomt. Spijtig genoeg eveneens vroeg donker, maar elke zonsondergang is wel prachtig in de woestijn-achtige omgeving.

Onze volgende stop is in Urullu (Ayers Rock). Onderweg vangen we er al een glimp van op en hoe dichter we komen hoe impressionanter en gigantischer deze rode monoliet wordt. Om 5 uur 's morgens staat onze wekker om Ayers Rock bij zonsopgang in al z'n glorie te kunnen bewonderen. Wanneer de zon opkomt onstaat er een oranje, warme gloed, die Ayers Rock oplicht en zorgt voor spectaculaire beelden! Nadien een wandeling rond de basis, zodat we ook van dichtbij konden zien hoe deze monoliet gevormd is.

50 km verderop staat Kata Tjuta (The Olgas), dit kan je vergelijken met Ayers Rock, alleen bestaan deze uit verschillende delen.

Kings Canyon kwam als volgende aan de beurt. Niet zo slim van ons om net op het warmste moment van de dag deze plek te verkennen, en dat met maar 1,5 liter water (woeps!). Een wandeling op de rand van een ravijn, waar we plots een heel erg raar dier tegen kwamen: 'een BushLiesje" (het filmpje zal jullie meer vertellen). Gelukkig zorgde dit monster niet voor gewonden, enkel voor veel gelach!

De volgende stop is al terug wat meer in de bewoonde wereld, Alice Springs. Tijdens een bezoekje aan het reptile center, waagden we ons aan enkele "locals". Een python, een common bluetongue en een bearded dragon kregen we wel van héél erg dichtbij te zien. Verder kregen we hier een mooi staaltje van Australie's dodelijkste dieren te zien, zoals de zoutwater krokodil en veel giftige slangen. Ook the Royal Flying Doctors kregen een bezoekje van ons! Leuk om eens achter de schermen te kunnen kijken.

Na reeds een halve outback te hebben doorkruist, tijd voor de andere helft! Voor een 1500km durende rit eerst nog een stop in the West McDonnal Ranges. Veel wandelingen en veel mooie natuur zorgden alweer voor mooie plaatjes.

Al onderweg naar Darwin zagen we plots iets dat ons deed terug denken aan de Moeraki Boulders van Nieuw Zeeland. Hier kregen ze een iets coolere naam: the Devil's Marbles. Erosie van gesteenten blijft indrukwekkend..... van pannekoeken tot reuze knikkers. Hoe meer we naar het noorden rijden hoe zwoeler de temperatuur en hoe tropischer de natuur wordt. Iets helemaal anders dan het rode zand van het centrum van het land.


Onze laatste stop voor Darwin is het Litchfield National Park. Een subtropisch zwemparadijs, zoals center parcs maar dan echt! Van zwemmen aan de basis van watervallen tot bommekes doen in rockholes. Voor ons dus echt fun fun fun. Ongelofelijk en vreemd genoeg crocvrij, al zitten ze hier wel degelijk in de buurt.

Ondertussen zitten we weer in een nieuwe tijdszone en kunnen we het goede nieuws melden dat we er nog maar 8,5 uur verschil is met het thuisfront!! Dat horen de ouders graag hé!!! ;-) We blijven genieten en vooral ontdekken. The outback was een unieke, mooie en héél warme ervaring.

Warme knuffel,

Liesje en Thomas

Voor wie er na het lezen van onze update toch nog zin in heeft... hier nog wat "Wist je datjes!"

Wist je dat....

* Thomas nooit meer mens erger je niet wil spelen met Liesje?

* de maan hier een grote smiley is?

* het in Australië ook slecht weer kan zijn?

* Liesje graag een koala of kangaroo wil adopteren en mee naar huis wil nemen?

* Thomas weigerd een lange broek te dragen in Aussie, zelfs bij slecht weer?

* we een K-mart willen in België?

* de mango's hier suuuuuper lekker zijn en het net nu mangoseizoen is?

* de helft van onze reis jammer genoeg al voorbij is? (Snif!)

* we erg blij zijn dat onze auto airco heeft?

* volgens Liesje een koe 4 uiers heeft?

maandag 1 november 2010

Aussie 1: van Syndey tot Adelaide

Héy héy bloglezers,

Alles gaat hier super met ons! We vinden onze draai goed hier in Australië!! Ondertussen zitten we al 2 weekjes in Aussie. We hebben hier al heel wat kilometers gereden, en dat in onze nieuwe aanwinst... een Ford Falcon. Jullie hebben even moeten wachten, maar hier een uitgebreid verslag en foto's, want we hebben weer veel gezien dus ook weer héél veel te vertellen.

Onze trip in Aussie gestart in Sydney, geen betere plek om te starten met het verkennen van Australië. Voor ons de eerste grote wereldstad die we te zien kregen. Alsof het niet echt is, maar een droom, als je rustig in het zonnetje zit met uitzicht op the Harbour Bridge en The Opera House. The Harbour Bridge die vanuit elke ooghoek cool is, blijft imponeren en Thomas die blijft speuren naar die één gouden rivet tussen de 5999999 andere! The Opera House dat super knap is,echt zoals in de "boekskes". ;-) Na een lekker etentje, tijd om Sydney by night te verkennen. Vanop de Harbour Bridge (met enig gebibber in sommige benen) kregen we een mooi zicht op de stad te zien! Na een goede nachtrust in onze hostel (dat meer op een hotel leek), ontdekten we meer dan enkel de stadsiconen.



The Botanic Gardens, Chinatown, locale didgeridoo spelers, vele shops,...kwamen aan de beurt. Ook de eerste exotische dieren werden gespot. Natuurlijk moesten we ook op zoek gaan naar een auto waar we heel Aussie mee kunnen rondrijden en verkennen. Na enkele uurtjes denken, piekeren en twijfelen is het een Ford Falcon station wagon geworden. Toch met enkele handige opties, zoals airco en cruise conrtol die hier best handig zijn, want we moeten hier uiteindelijk 3 maanden in wonen! Gelukkig zijn onze benen niet zo lang als die van Len, anders staken onze voeten al lang uit de koffer. Hihihi J J J


Een verplichte stop in de Sydney region was natuurlijk Bondi Beach. Niet het mooiste strand dat we gezien hebben, maar wel leuk om even te ontsnappen aan de stadsdrukte, te genieten van het zonnetje en surfers aan het werk te zien. Sydney was een geweldig beginpunt, leuk te weten dat na enkele maandjes onze trip hier ook eindigt.


Niet al te ver van Sydney onze volgende stop: The Blue Mountains National Park. "Blue" omdat er boven de bossen een duidelijke blauwe schijn hangt, veroorzaakt door de bomen zelf. Een wandeling bracht ons bij de Weeping Rock, een kleine waterval die aan de basis prachtige kleuren heeft. Verderop bewonderden we vanop Echo Point The Three Sisters.

Toen volgde onze eerste lange roadtrip richting Melbourne. De hoofdstad van Australië, al lijkt het niet zo na een bezoek aan Sydney. Toch een leuke stad met heel wat te zien, vooral vanop de 88ste verdieping van de Eureka Tower. Een mooi overzicht van Melbourne en omstreken, zeker bij zonsondergang. The Melbourne Park Tennis Center was zeker ook een bezoekje waard, waar jaarlijks The Australian Open doorgaat. Leuk om alles eens "in het echt" te zien.



Het Wilsons Promotory National Park, zorgde voor prachtige uitzichten op Australian Bush en heel wat wildlife. De eerste gespotte kangaroos, wallibies, wombats, emu's en veel vogels volgden elkaar snel op. Heerlijk wandelen in het Australische (hete) zonnetje op de vele wandelpaden richting afgelegen stranden, hoge bergtoppen en de meest zuidelijk gelegen Mangrove ter wereld. Maar vooral niet te vergeten gigantische rotsblokken die Thomas met al zijn kracht even in 2 brak zodat ik wat kon stretchen tussen de rotsen J





Ook de bekende Great Ocean Road kwam aan bod. It's all in the name: 250 km cruisen langs één van de mooiste, kronkelende kustwegen in Australie. In de vele eucaliptusbomen kregen we onze eerste koala's te zien, van actieve etende jongen tot lui chillende, slapende exemplaren hoog in de boomtoppen. Echt superschattige diertjes, die we gerust willen meenemen naar huis als nieuw vriendje voor Nemo, Pips of Bum (spijtig genoeg is dit niet mogelijk met een postpakket... Iemand suggesties?). Wij hebben alvast een liftende Kiwi (genaamd Iwi) uit Nieuw Zeeland meegenomen! Is hij niet super schattig? (Thomas en pluche dieren he, niet te stoppen!!!) Net wanneer je denkt dat de Great Ocean Road op zijn einde loopt zorgt de natuur voor spectaculaire limestone fromaties zoals The 12 Apostles, The Arch, The London Brigde en The Grotto. Ongeloofelijk dat de zee zo dicht bij elkaar zo'n verschillende creaties kan vormen.





Net op tijd alles gezien want Australische ''showers" (niet te vergelijken met een Belgisch regenbuitje) dwingen ons de zon terug op de te zoeken in onze volgende bestemming, South Australia en Northern Territory. Dus voor de echte blogfanaten even geduld voor een volgende update want na Adelaide trekken we naar de Outback.

Om iedereen gerust te stellen...tot hiertoe nog geen slangen, haaien, krokodillen, kwallen of spinnen gespot. Alleen de meest irritantste diertjes ter wereld: the mosquito, bezorgen ons jeuk (als het dat maar is...)!!!

Veel groetjes,

Liesje en Thomas XXX

J Vanaf nu zijn wij bereikbaar op ons Australisch gsm nummer: 0061406676477

J Eind december bieden wij een prachtige Ford Falcon aan voor een "spot"prijsje!! Interesse?! Bel of sms bovenstaand nummer!